Gehoorverlies


Er zijn twee soorten gehoorverlies, geleidingsverlies en perceptief verlies.

Bij een geleidingsverlies wordt het geluid, zoals het woord het al aangeeft, niet goed naar binnen geleid. Dit betekent dat er in het buitenoor en/of middenoor iets mis is. Voorbeelden hiervan zijn:
  • Oorontsteking
  • Verstopte gehoorgang
  • Vocht achter het trommelvlies
  • Vergroeide of verkalkte gehoorbeentjes
Een geleidingsverlies is vaak nog wel te verhelpen door de KNO-arts. Bijvoorbeeld een verstopte gehoorgang is makkelijk door de arts te reinigen. Complexere zaken zoals verkalkte gehoorbeentjes liggen wat lastiger. Soms kunnen deze vervangen worden maar als dit niet mogelijk is, zal er een permanent gehoorverlies zijn.

Bij een perceptief verlies ligt het probleem in het slakkenhuis, de gehoorzenuw of auditieve gedeelte van de hersenen. Dit betekent dus dat er in het binnenoor of verder daarachter iets niet goed is. Voorbeelden hiervan zijn:
  • Ouderdom slechthorendheid (slijtage)
  • Erfelijkheid
  • Lawaaibeschadiging
  • Problemen in de gehoorzenuw of de hersenen
Een perceptief verlies is (meestal) niet medisch te verhelpen. De enige oplossing is dan een hoortoestel. Vaak zit het probleem in het slakkenhuis. Daar zijn dan de trilhaartjes beschadigd waardoor het geluid niet meer goed waargenomen wordt. De trilhaartjes voor de hoge tonen, die belangrijk zijn voor het verstaan van een goede en heldere spraak, slijten meestal als eerste. Omdat dit heel geleidelijk gaat merk je dit vaak pas in een gevorderd stadium. Spraak wordt steeds minder duidelijk terwijl je geluiden uit je omgeving nog relatief goed kunt horen. Ook bij een lawaaibeschadiging beschadigen de trilhaartjes voor de hogere tonen altijd als eerste.

Als de gehoorafwijking in de gehoorzenuw of in het auditieve gedeelte van de hersenen zit kan dat (samen met slijtage van de trilhaartjes) een complex probleem vormen. Het geluid wordt dan niet goed "verwerkt" en meestal ontstaat vervorming of verkeerde interpretatie van spraak. Vermoeidheid en irritatie zijn vaak het gevolg bij deze vorm van gehoorproblematiek.